A naptár által szabályozott adatok szerint, az export volumene 11%-kal, az import pedig 8%-kal növekedett. Szeptemberben az export értéke 9,7 milliárd euró volt és az import 9,1 milliárd euró volt. Az export értéke 12%-kal, az import értéke pedig 7,7%-kal növekedett. Az áruk külkereskedelme 358 millió euróval javult. Az áruk külkereskedelmének Forint árszintje az import 0,3%-ával és az export 1,6%-ával csökkent az előző év azonos történetéhez képest. A kereskedelmi feltételek 1,9%-kal javultak.

A Forint árfolyam 2,3%-kal gyengült az euróval szemben és 8,4%-kal a dollárral szemében.

Növekszik a szállítógépek és berendezések kivitele és importja

A 2018. szeptemberi árakon számítva a gépek és szállítóeszközök kivitele 17%-kal, az import 14%-kal nőtt. A közúti járművek kivitele harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az import oldalán a növekedés összhangban volt az autóalkatrész-kereskedelem változásaival, az export oldalán pedig a gépjármű-kereskedelem változásaival. A rögzítéshez és a hangvisszaadáshoz használt távközlési berendezések kivitele több mint egyharmadával, importjaik majdnem egyharmadával nőtt.

Az import növekedését a vonaltelefon-telefoncsere változásai okozták; az exportban a rádió navigációs segédeszközök cseréjének változásaiból származik.

Az elektromos autók, készülékek és készülékek exportja csaknem egyharmadával, az import pedig csaknem hatodával nőtt. Az export növekedése az elektromos akkumulátorok kereskedelméhez kapcsolódik, míg az import növekedése az elektronikus integrált áramkörök kereskedelméhez kapcsolódik.

Az energiatermelésre szolgáló gépek és berendezések kivitele több mint egytizeddel, a behozatal majdnem egynegyedével nőtt, ami a gázturbinák kereskedelmének mind az import, mind az export változásainak tudható be.

A feldolgozott termékek kivitele 4,2%-kal, az import 3,1%-kal növekedett.

Az üzemanyag- és villamosenergia-export volumene 18%-kal, az import mennyisége 28%-kal nőtt.

Az export növekedése a villamos energia cseréjének változásaival magyarázható; az importban, az olaj, kőolajtermékek és kapcsolódó anyagok cseréje helyett.

Az élelmiszerek, italok és dohány exportja 9,6%-kal, az import mennyisége 1,6%-kal növekedett. Az export és az import növekedése a húskereskedelem, a húskészítmények és az export változásainak, valamint a gabonafélék és a gabonaalapú készítmények kereskedelmének változásainak eredménye.

Az EU-tagállamokba irányuló export volumene 10%-kal, az importé pedig 5,7%-kal nőtt.

Az áruk külkereskedelmi többlete 407 millió euróval növekedett és 1,1 milliárd volt. Ezeknek az országoknak az exportja 80%-át és az import 73%-át tette ki.

 

Unión kívüli kereskedelem

Az EU-n kívüli kereskedelemben az export volumene 21%-kal, az import pedig 25%-kal nőtt. Az áruk külkereskedelmének mérlege ezzel az ország csoporttal 49 millió euróval romlott, és 567 millió eurós hiányt mutatott.

2019 első kilenc hónapjában az export értéke 81,9 milliárd EUR, az import értéke 78 milliárd EUR volt.

Az export volumene 4,7%-kal, az import pedig 5,9%-kal nőtt 2019. január-szeptemberben, szemben a 2018. azonos időszakkal. Az áruk külkereskedelmi mérlegének többlete 596 millióval csökkent Euro, és 3,9 milliárd eurót tett ki.

A Forint árszínvonala az áruk külkereskedelmében 1,5%-kal nőtt az importban és 1,7%-kal az exportban az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi feltételek 0,2%-kal növekedtek. A Forint 1,8%-kal, 8,1%-kal leértékelődött az euróval szemben.