A magyarok híresek vállalkozási kedvükről, erről árulkodik az is, hogy jelenleg több mint 1 millió 700 ezer vállalkozás létezik hazánkban.

 

Gyorsaság és egyszerűség
Magyarországon a cégek alapítása, azon belül is a gazdasági társaságok létrehozatala igen rugalmasan és gyorsan megtörténhet. Lehetőség van akár arra, hogy egy kft.-t vagy akár egy bt.-t napok alatt létrehozzanak, azonban minden esetben szükséges e folyamat során jogi képviselőt igénybe venni.

Alapvetően a társasági forma kiválasztása – melyben jogászok nagyfokú segítséget tudnak nyújtani – az első lépés, melyet nagy mértékben befolyásol, hogy milyen tevékenységet kíván a társaság folytatni, ezt követően kerülhet sor tulajdonképpen a cég alapítására.

 

Előnyök
A Magyarországon történő cégalapítás legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyors a cégek cégbírósági bejegyzése. Gyakorlatilag az ügyintézési határidő 1 munkanap, így az aláírást követő napon, a cégbíróság által megadott tanúsítvánnyal már meg is lehet nyitni a cég bankszámláját és meg lehet kezdeni a cég tényleges működését. Továbbá abban az esetben amennyiben a cég bejegyzése több időt vesz igénybe, már a bejegyzés előtt megkezdheti a gazdasági tevékenységét.

Ezen felül további pozitívum, hogy a magyar adóhatóság – amennyiben a cég igényli és kérelmezi – EU-s adószámot automatikusan generál, így a cég a tevékenységét már az alapításkor megkezdheti az Európai Unióban, mely során kedvezőbb Áfa szabályok alatt kereskedhet.

Előny továbbá, hogy akár egy személy elegendő ahhoz, hogy céget hozzon létre, hiszen a tagi és ügyvezetői feladatokat egy személy is elláthatja.

Rendkívül nagy előny, hogy a cégek alapításának költsége viszonylag alacsony, adott esetben teljesen illetékmentes, ezzel is segítve az új vállalkozások belépését a piacra.

Sok helyen lehet olvasni olcsó cégalapításokkal foglalkozó vállalkozásokról, akik nem csak a cégalapításban segítenek, hanem a székhelyet és bizonyos esetben könyvelőt is biztosítanak.

 

Magyarország, mint adóparadicsom
Habár az általános forgalmi adó, azaz az ÁFA mértéke EU-s szinten igen magasnak mondható Magyarországon, a társasági adó mindössze 9 százalék, amely nagyon alacsonynak minősül, mely ugyancsak vonzó tényező lehet a vállalkozóknak.

 

Alapítás utáni teendők
A cég megalapítása után elsőként bankszámlát kell létrehoznia a cégeknek, ez minden esetben kötelező, innen kell az összes hivatalos kötelezettségét teljesítenie. A bankszámla helyes megválasztása fontos, mivel a vállalkozások egymás között kizárólag 1,5 millió forint alatt teljesíthetnek készpénzes kifizetést, e feletti összeg esteében kizárólag átutalással lehet fizetni.